Skoro sezon na kurki w pełni - trzeba to wykorzystać.
Włoski makaron penne rigate, czyli skośnie cięte rurki i prawdziwie polski sos śmietanowy z kurkami.
Aby mariaż doszedł do skutku należy przygotować:
- makaron (wg apetytu)
- kurki (25 dag na sos dla 3 osób)
- ja użyłem, chociaż to niekonieczne, odrobiny mocno wędzonego boczku - 2 - 3 plasterki
- oliwa z oliwek ok. 2 łyżeczek
- wino białe, wytrawne (100 - 150 ml)
- śmietana do sosów - ok. 250 ml
- zielona cebulka - pół pęczka - również niekonieczne
- sól, pieprz - do smaku
- oczywiście parmezan - ja lubię, więc minimum 2 - 3 łyżki startego parmezanu na talerz.
Postaw wodę na makaron i ugotuj go wg przepisu na opakowaniu (nie zapomnij posolić).
Ponieważ kurki mają bogaty aromat i smak, aby go w pełni wykorzystać nie dodaję do smażenia cebuli. To u mnie wyjątek.
Dodałem w zamian drobniutko pokrojony, mocno wędzony boczek, bo zapach wędzarni pozostał w tłuszczu i wzbogacił a nie przytłumił smak sosu. Podsmażyłem go na łyżce oliwy, na małym ogniu, do momentu aż skwarki ładnie się zrumieniły.
Wyjąłem je z patelni i wrzuciłem grzyby w całości, nie posiekane.
Podsmażyłem dość mocno i podlałem winem, a następnie dusiłem pod przykryciem do miękkości - ok. 10 min.
Następnie śmietanka, zamieszać i dusić na małym ogniu, bez przykrycia, do uzyskania właściwej, aksamitnej konsystencji sosu.
Wrzuć odcedzony makaron na patelnię z sosem, wymieszaj dokładnie (już bez podgrzewania).
Ja przekładam do miski i podaję na stół.
Do tego starty parmezan, posiekana zielona cebulka (jak ktoś lubi) i skwarki do posypania - również wg gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz