poniedziałek, 15 lipca 2013

Medaliony z polędwicy na ryżu z sosem kurkowym



Danie wymyślone na szybko, bo udało nam się wczoraj kupić przy lesie świeże kurki.













Składniki dla 4 osób:

  • ok. pół kilograma kurek
  • jedna polędwiczka wieprzowa
  • kilka plastrów boczku
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa do smażenia
  • ryż np. dziki lub trójkolorowy, 2 torebki
Kurki, jeżeli są mocno zapiaszczone, opłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz. Pokrój na mniejsze kawałki, małe dodaj w całości. Wrzuć na rozgrzaną oliwę, chwilę przesmaż na dużym ogniu, dolej 2 - 3 łyżki wody lub białego wytrawnego wina i duś ok. 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
Dolej śmietanę i duś, aż sos zgęstnieje, już bez pokrywki.
Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu.

Polędwiczkę pokrój na plastry 2 - 3 cm. Rozbij dłonią na cieńsze plasterki.
Posyp z obu stron świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym z plastrów polędwicy połóż po plasterku boczku. 
Patelnię grillową posmaruj cieniutko oliwą i piecz polędwicę po ok. 2 minuty z każdej strony, najpierw stroną z boczkiem.
Podawaj z mizerią.


P.S. Równie dobrze, jeżeli nie lepiej smakuje z ryżem curry.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz