sobota, 6 lipca 2013

Sałatka tabule z kaszy kuskus



Tabule to potrawa kuchni arabskiej. Ponieważ składa się głównie z warzyw, jest idealna na letni posiłek, często robię ją jako dodatek do mięs z grilla np. do wieprzowych szaszłyków.










Składniki:

  • kaszka kuskus - ok. 3/4 szklanki
  • dwa - trzy pomidory
  • duży zielony ogórek
  • pół szklanki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek mięty
  • można dodać czerwoną paprykę
Pomidory - natnij skórkę na krzyż, wytnij szypułki, zanurz we wrzątku na dwie - trzy minuty. Zahartuj zimną wodą i obierz ze skóry. Pokrój w grubą kostkę.
Do miski wsyp kaszkę, dodaj pokrojone pomidory i wymieszaj.
Ogórka obierz ze skóry, zetrzyj na grubej tarce i również dodaj do kaszki. Wymieszaj. Jeżeli dodajesz paprykę (lub inny składnik) - to pokrój ją w drobną kostkę i wymieszaj z sałatką.


Dodaj oliwę, sok z cytryny, wymieszaj znowu i odstaw do lodówki na dwie - trzy godziny.
Posiekaj natkę pietruszki, miętę, wymieszaj z sałatką i podawaj.
Ewentualnie możesz doprawić do smaku, ale ja nie widzę potrzeby.






Zobacz efekt finalny.

2 komentarze:

  1. kaszka jest już wcześniej zalana wodą i miękka czy pęcznieje od soku z warzyw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do miski wsypuję suchą kaszkę. Gdyby była zalana np. bulionem - sałatka zrobi się zbyt wodnista. Wystarczą same warzywa.
      Smacznego.

      Usuń