wtorek, 16 lipca 2013

Smalczyk domowy.





Zostały mi w lodówce kawałek słoniny i kawałek boczku. robiłem sobie smalczyk.











Składniki:

  • słonina ok. o,5 kg
  • boczek wędzony - ok. 0,2 kg
  • cebula - 1 duża
  • jabłko - ćwiartka
Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej odrobinę dowolnego tłuszczu i wrzuć słoninę. Kiedy większość się wytopi - pamiętaj, rób to na małym ogniu, dołóż boczek. Kiedy skwarki zaczną być rumiane, zdejmij rondel z ognia i wrzuć cebulę i jabłko. Poczekaj, aż smalec nieco przestygnie i postaw z powrotem na małym ogniu. Mieszaj, aż jabłko się zupełnie rozgotuje. Przelej do innego naczynia i odstaw do wystygnięcia. Możesz doprawić solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz