wtorek, 2 lipca 2013

Świderki z boczkiem i cebulą czyli fusilli alla carbonara



Klasyk włoskiej kuchni - carbonara, czyli makaron - najlepiej gruby - podany ze śmietaną, boczkiem i cebulą. danie bardzo sycące, chociaż niezłe na upały ze względu na to, że makaron wymieszany z zimną śmietaną szybko stygnie.
Wersji carbonary jest wiele, z boczkiem lub bez, ze śmietaną lub bez ...





Składniki (na 4 osoby):

  • wędzony boczek, najlepiej włoska pancetta, ale i nasz jest w sam raz
  • 2 cebule
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 - 2 żółtka
  • oliwa do smażenia
  • makaron - w tym przypadku fusilli (świderki), ale może być dowolny



Na rozgrzanej oliwie wytopić boczek pokrojony w cienkie słupki. Wyjąć i na tym samym tłuszczu dusić pokrojoną w piórka cebulę.


W misce wymieszaj śmietanę z żółtkami, wrzuć odcedzony makaron i wymieszaj. Dodaj boczek, cebulę, potarty parmezan i mieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw, jeśli trzeba, do smaku solą i pieprzem.
Podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz