piątek, 19 lipca 2013

Szybkie i małosolne


Sezon w pełni, można rzec, ogórkowy.
Szybciutko, jutro do obiadu.
Ogórek małosolny. Bohater letnich sałatek.
Ulubieniec Polaków.
Tu obok już gotowy, w sałatce (po ok. 16 godzinach kiszenia)







Porcja na nieduży garnek kamionkowy:

  • półtora kg niedużych ogórków
  • wiązka kopru
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek (10 cm) korzenia chrzanu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • Ja dodaję, ale to niekonieczne, suszoną mieszankę do kiszenia ogórków - ok. 2 łyżek



Dno garnka wyłóż koprem, wsyp (jeżeli chcesz) łyżkę mieszanki do kiszenia.





Umyte dokładnie ogórki "postaw na baczność" w garnku, w miarę możliwości ciasno.
Poupychaj między nimi czosnek i pokrojony na kawałki chrzan.
Na górę połóż resztę kopru i (ew.) resztę przyprawy.







Zagotuj ok. 1 l wody, wsyp sól i cukier, dokładnie wymieszaj.
Jeżeli ogórki są "pilne", zalej gorącą solanką.
Jeżeli mogą być pojutrze, schłodzoną.









Przykryj ogórki, obciąż pokrywkę i postaw w ciepłym miejscu (np. na nasłonecznionym parapecie.

Jak znalazł jutro do obiadu...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz