niedziela, 25 sierpnia 2013

Čevapčići - szaszłyczki z mielonego mięsa.



Dalej nie mogę się wyzwolić z wpływów kuchni chorwackiej, a właściwie bałkańskiej, bo čevapčići można zjeść od Słowenii po Grecję i Turcję. Są to nieduże szaszłyki lub kiełbaski przygotowane z mielonego mięsa z dodatkami, bardziej lub mniej pikantne. Najczęściej robione są z jagnięciny, cielęciny, ale równie popularne są wołowe a nawet wieprzowe. Tu - podane z pieczoną na grillu faszerowaną cukinią na sposób bałkański.

Składniki (6 - 8 osób):

  • wołowina (kawałek udźca) - ok. 35 dag
  • wieprzowina (łopatka) - ok. 35 dag
  • duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pieprz, sól - do smaku
Mięso umyj, osusz, podziel na mniejsze kawałki i zmiel na drobnym sitku w maszynce do mięsa. Dodaj rozgnieciony i posiekany czosnek, trochę wody i wyrób ręką, aby masa była kleista. Dopraw do smaku i włóż do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na noc).
Posiekaj drobniutko cebulę, wymieszaj z mięsem i wyrób jeszcze raz. Uformuj okrągłe kiełbaski, nabij je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.
Posmaruj lekko oliwą i piecz na rozgrzanym grillu.
Podawaj z dodatkiem sałat, warzyw, lub tylko z pieczywem. U mnie były z faszerowaną cukinią i sosem tzatziki.





2 komentarze:

  1. Pyszności !!!!!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam całkiem niedawno u siebie, pychotka, zrobiły furorę na rodzinnym grillu :)

    OdpowiedzUsuń