czwartek, 1 sierpnia 2013

Gniocchi w sosie grzybowym - szybki obiad.


Gniocchi, czyli ziemniaczane kluseczki, popularne we Włoszech, w Chorwacji, podobne składem do naszych kopytek. Wiadomo, leń kupuje gotowe (co prawda, bez konserwantów i chemii). podane z dowolnym, w tym przypadku z pieczarkowym sosem stanowią idealne połączenie i szybki obiad.





Składniki dla 3 osób:

  • kluseczki gniocchi - 1 opakowanie
  • ok. 25 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka zielonej cebulki
  • potarty ser (ja użyłem oscypka)
  • oliwa
  • 250 ml słodkiej smietanki
  • sól, pieprz - do smaku
  • kilka listków bazylii (lub pół łyżeczki suszonej)
  • kilka gałązek oregano lub szczypta suszonego
Pieczarki pokrój w ćwiartki (lub, jeżeli duże w mniejsze kawałki). Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć i posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę,zeszklij cebulę i dołóż pieczarki. Smaż chwilę na dużym ogniu, uważając,aby cebula się nie przypaliła. Dodaj czosnek i przyprawy (nie sól!). Dolej kilka łyżek wody i duś na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Kiedy pieczarki będą miękkie dolej śmietankę i dopraw do smaku. Duś bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
Gniocchi ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Wyłóż na talerz, polej sosem, udekoruj posiekaną zieloną cebulką i posyp serem.
Podawaj z białym (lub czerwonym) winem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz