czwartek, 8 sierpnia 2013

Okoń morski (brancin) z sałatką ziemniaczaną


Brancin – okoń morski, popularna w Adriatyku ryba z gatunku tych lepszych – bijlela riba.
Smaczny, mięsisty, niemający wiele ości. I, co najważniejsze, świeżuteńki! Najlepiej smakuje z duszonymi z blitwą ziemniakami. Blitwa to rodzaj białego naciowego buraka, w smaku przypominającego nasz szpinak. Ale, niestety, blitwy na targu nie było, w pobliskim markecie zresztą też.



Trudno, zjemy rybkę z sałatką ziemniaczaną. Wyjaśnię może przy okazji, że podobnie jak Istria, okolice i wyspy zatoki Kvarner były przez długi czas pod panowaniem Weneckim, Włoskim i CK Austrii. Stąd też duże wpływy kuchni zarówno włoskiej jak i austro-węgierskiej. Można tu zjeść makarony pod różną postacią, pizze i gulasze. Popularna jest również austriacka „kartofelsalad” – salata od krumpira.
Na sałatkę dla 3 osób potrzebujesz:


  • ·         Ok. ¾ kg ziemniaków
  • ·         Duża cebula (najlepiej biała)
  • ·         Cukinia średniej wielkości (może być duże, soczyste jabłko)
  • ·         3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ·         2 – 3 łyżki octu jabłkowego




Ziemniaki ugotuj w mundurkach (tak, aby się nie rozpadły) i obierz jeszcze ciepłe. Pokrój w kostkę. Przełóż do miski i skrop obficie octem jabłkowym. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.



Cebulę pokrój w drobną kostkę, cukinię w trochę grubszą. Wymieszaj z ziemniakami. Dodaj oliwę, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na minimum godzinę




·        



  • Okoń morski – 3 średniej wielkości
  • ·         Kilka małych ząbków czosnku.
  • ·         Sól, pieprz
  • ·         Oliwa do smażenia.
Spraw ryby – rozkrój brzuch od ogona do skrzeli i 
wyciągnij wnętrzności. Umyj ryby dokładnie i zeskrob łuski. Osusz na papierowym ręczniku – wnętrze również.
Czosnek rozgnieć, posiekaj drobno i rozetrzyj z solą i odrobiną oliwy. Natrzyj rybę tą pastą od środka.
Grzbiety ryb ponacinaj ukośnie, oprósz solą i pieprzem, natrzyj oliwą i odstaw do lodówki.

Tak przygotowane ryby najlepiej piec na grillu, ale nie mam tu dostępu do grilla – więc upiekę na patelni, na niewielkiej ilości oliwy.
Upieczoną rybę podawaj z sałatką ziemniaczaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz