środa, 21 sierpnia 2013

Pieczeń z łopatki z pikantnymi warzywami.



Danie poznane w Austrii - bardzo przypadło mi do gustu. Pieczona łopatka wieprzowa z glazurowanymi w miodzie i przyprawionymi grubo mielonym pieprzem warzywami. Do tego gęsty, mięsno winny sos...








Porcja dla 3 - 4 osób:

  • ok. pół kilograma łopatki wieprzowej (radzę wziąć większy kawałek - lepiej się piecze i lepiej marynuje, a reszta nada się do pieczywa na zimno)
  • 3 marchewki
  • duża pietruszka
  • pół selera
  • duża bulwa kalarepy
  • szklanka wywaru mięsnego
  • szklanka czerwonego wina
  • dwie szalotki
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżeczka mąki
  • łyżka majeranku
  • oliwa do smażenia
  • łyżeczka miodu
  • 2 - 3 łyżki musztardy
  • sól, pieprz - do smaku


Mięso umyj, osusz i natrzyj dokładnie przyprawami - solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Zawiń ciasno w folię i włóż do lodówki na minimum 2 - 3 godziny, a najlepiej na całą noc.






Zamarynowane mięso rozpakuj z folii i zwiąż dokładnie sznurkiem bawełnianym, aby zachowało kształt.
Opiecz szybko z każdej strony na tłuszczu i przełóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Polej łuszczem ze smażenia i szklanką wywaru. Patelnię zostaw, nie myj - będzie potrzebna do sosu.



 Włóż mięso do nagrzanego do 220 st. C piekarnika z włączonym termoobiegiem. Piecz ok. 10 minut i zmniejsz temperaturę do 170 st. C, przykryj naczynie i piecz ok. godziny na kilogram mięsa (już bez termoobiegu). Po tym czasie odkryj mięso i zwiększ znowu temperaturę do 220 stopni. Dopiecz przez ok.10 minut, wyjmij mięso i odstaw do wystygnięcia.



Na patelni, na której podsmażałeś mięso, rozgrzej oliwę, zeszklij na niej posiekaną szalotkę i rozgnieciony czosnek. Rozmieszaj łyżeczkę maki z odrobiną wina i wlej na patelnię. Zrób ciemną zasmażkę, wlej wino, sos spod pieczeni, dokładnie wymieszaj i podsmaż. Rozetrzyj sos blenderem na gładko.


Warzywa pokrój w dość duże słupki, zalej wrzątkiem z łyżeczką soli i łyżeczką cukru i blanszuj ok. 10 minut.
Na patelni rozgrzej łyżką oliwy, dodaj łyżeczkę miodu i mieszaj, aż miód się rozpuści. 











Wrzuć warzywa i mieszaj, aż całe otoczą się glazurą. Posyp obficie świeżo zmielonym pieprzem.






Podawaj plaster pieczeni podlany sosem i glazurowane warzywa najlepiej w towarzystwie czerwonego wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz