niedziela, 25 sierpnia 2013

Pikantne ptysie.




Pikantne, a raczej wytrawne przekąski są mile widziane na każdym przyjęciu. Ponieważ będzie
grill, będą goście, to muszą być i ptysie.
na co dzień chrupnąć takie maleństwo do piwka też nie zaszkodzi...







Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • kostka (250 g) margaryny lub masła
  • płaska łyżeczka soli
  • 5 jajek




Zagotuj wodę z solą i margaryną, gotuj aż się rozpuści.










Wsyp mąkę i mieszaj, aż ciasto stanie się zwarte i będzie odchodziło od garnka.
Zdejmij z ognia i przestudź.







Do przestudzonego ciasta wbij jajko i mieszaj, aż całe się dokładnie wmiesza.










Podobnie wmieszaj kolejne jajka.
Ciasto powinno być gładkie i tłustawe.










Za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej wyłóż nieduże porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem.
Piecz w 180 st. C ok. 25 - 30 minut.
Nie otwieraj piekarnika!







Tak upieczone ptysie same w sobie są już przekąską. Ale można również nadziać je słodkim kremem lub pikantnymi pastami.
Ja zrobiłem pastę z makreli (tyle, że w malakserze) i pastę mięsną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz