czwartek, 12 września 2013

Bułeczki fitness II z dynią




Moich zapasów z wypiekami ciąg dalszy. Tym razem bułeczki na śniadanie z dodatkiem słoneczka i posypane pestkami dyni. 









Na 6 średnich bułek:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • pół szklanki mąki pszennej żarnowej
  • dwie łyżki otrębów pszennych
  • łyżka zarodków pszennych
  • 20 g drożdży (świeżych)
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • pół kubka mleka
  • garść ziaren słonecznika
  • pestki dyni do posypania


  Do letniego mleka wkrusz drożdże i wymieszaj z łyżeczką cukru, aż wszystko się rozpuści.
Odstaw w ciepłe miejsce. Ponieważ pogoda jest psia, nagrzałem piekarnik (termoobieg) na 35 stopni, wyłączyłem i do wyłączonego wstawiłem kubek z zaczynem. Pięknie wyrosło po ok. 10 minutach.



Całą mąkę przesiej do miski, dodaj otręby i zarodki, wlej zaczyn, dodaj jajko, sól i wyrób wszystko na gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. 
Kiedy ciasto odchodzi od ręki uformuj kulę, posyp miskę i ciasto odrobiną mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Znowu wykorzystałem piekarnik - ok. 40 minut.
Kiedy w wyrośniętym cieście zrobisz palcem zagłębienie i ciasto nie wraca do poprzedniego kształtu - jest gotowe.
Wyrób ciasto powtórnie, już krócej niż za pierwszym razem. Dodaj słonecznik.
Uformuj bułeczki i zostaw na blasze do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw do niego naczynie z wodą.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp pestkami dyni.
Piecz ok. 25 - 30 minut.

1 komentarz:

  1. bardzo smacznie wyglądają - takie cieplutkie z masłem na sniadanie - mmmm marzenie

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń