czwartek, 19 września 2013

Bułeczki - węzełki



Zostało trochę ciasta z obiadowej pizzy. Zrobiłem z niego dziwne bułeczki w kształcie węzełków.
Okazały się strzałem w dziesiątkę! Są idealne do wszelakich dipów i past. Wystarczy odłamać kawałek i nabrać nim np. domowy twarożek z warzywami. To było pyszne śniadanko. :-)






Ciasto jak na pizzę:
  • ok. 30 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • rozmącone jajko do posmarowania
Przygotuj ciasto - drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody (ja dodałem jeszcze pół łyżeczki cukru), odstaw na 15 minut.
Mąkę z solą przesiej do miski, dodaj drożdże, wodę i wyrabiaj ok. 10 minut, aż ciasto nie będzie się kleiło do ręki.
Posmaruj cienko oliwą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie.

Z wyrośniętego ciasta uformuj cienkie jak palec długie na ok. 15 - 20 cm wałeczki i zrób z nich "węzełki".
Odłóż na posypaną mąką stolnicę i daj im ok. pół godziny na wyrośnięcie. 
Posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku (dolna i górna grzałka) ok. 15 minut. 

1 komentarz:

  1. Nigdy nie piekłam bułeczek. Coś mi się wydaje że musze to nadrobić:)) są urocze.

    OdpowiedzUsuń