wtorek, 1 października 2013

Apfelstrudel czyli jabłeczna strucla




Ciasto pachnące jesienią i cynamonem. Nie wiem, czym bardziej.
Ale smakuje na pewno cynamonem, chociaż to również smak jesieni... Coś się zaplątałem chyba...
Nieważne, apfelstrudel rządzi! 






Na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • łyżka octu - najlepiej jabłkowego
  • niecałe pół szklanki mleka (letniego)
Nadzienie:
  • ok. 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 10 - 15 dag cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 - 4 łyżki masła
  • łyżka tartej bułki
  • odrobina (kieliszek) amaretto lub rumu
  • powinny być rodzynki - ok. 10 dag, ale u mnie nikt ich nie lubi (poza mną)
W strucli najważniejsze jest ciasto. 
Wsyp do miski wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając mleko. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i odchodzące od ręki. Wyrabianie zajmuje ok. 10 - 12 minut. Uformuj z niego kulę, posmaruj odrobiną oleju i odłóż na ok. pół godziny, aby odpoczęło.
Podziel wyrobione ciasto na dwie części i każdą z osobna rozwałkuj na cieniutki, prawie przeźroczysty placek.
Najłatwiej zrobić to na posypanej trochę mąką ściereczce kuchennej. Ciasto powinno dać się rozciągać rękami.

Przygotuj w tym czasie jabłka - obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na cieniutkie płatki - ja korzystałem z tarki do mizerii.
Posyp pocięte jabłka cukrem, polej odrobiną amaretto lub rumu, posyp cynamonem i dokładnie wymieszaj.
Jeżeli lubisz rodzynki (a kto ich nie lubi?) namocz je wcześniej w alkoholu. Namoczone wlej razem z alkoholem do jabłek. W przypadku rodzynek rum jest zdecydowanie lepszy, ponieważ amaretto ma zbyt mocny, migdałowy zapach.



Na łyżce masła zrumień lekko tartą bułkę.
Resztę masła roztop oddzielnie.
Posmaruj rozwałkowane ciasto roztopionym, niezbyt gorącym masłem, rozłóż na nim połowę tartej bułki i połowę jabłek. Jabłka przed rozłożeniem dobrze odsącz.




 Zwiń ciasto dość ciasno w roladę, zawijając boki do środka, na nadzienie. Ułóż strucle (z podanych proporcji powinny wyjść dwie) zakończeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze.
Posmaruj resztą stopionego masła.






Piecz w temperaturze 200 stopni ok. 30 - 40 minut, aż góra ładnie się zezłoci. Ja po 25 minutach posmarowałem jeszcze górę strucli rozmąconym jajkiem.

Podawaj na ciepło z lodami lub/i bitą śmietaną, albo z ciepłymi, słodkimi sosami - np. waniliowym.
Chociaż na zimno też jest pyszna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz