niedziela, 6 października 2013

Kaczka polska z kaszą i grzybami



Prawdziwa polska kaczka, kupiona na targu od znajomego rolnika. Karmiona ziarnem i tym, co sama znalazła, bo to kaczka wolna! W dzisiejszych czasach to prawie dziczyzna! :-)
Kaczka upieczona z kaszą i grzybami. Pełne Święto Lasu. 






Towarzystwo dla kaczki (ok.2,7 kg):

  • 10 dag kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • 10 dag podgrzybków
  • łyżka smalcu
  • cebula
  • tłuszcz wycięty z kaczki
  • kacza wątróbka
  • duża łyżka majeranku
  • pieprz, sól - do smaku
  • łyżka zimnego masła
  • pół szklanki bulionu
  • garść posiekanej natki
Dodatki:
  • 40 dag grzybów (podgrzybki)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu
  • dwa woreczki (20 dag) kaszy gryczanej
Sałatka:
  • kapusta kiszona - 30 - 40 dag
  • średnia szalotka
  • 1/3 jabłka
  • pieprz do smaku
  • łyżka oliwy



Z kaczki odetnij skrzydełka, szyję i wyjmij podroby. Odetnij zbędny tłuszcz. Odłóż i ugotuj na nich rosół.
Tuszkę umyj, osusz dokładnie i natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz majerankiem, pieprzem i solą.
Włóż na noc do lodówki.







Na patelni rozpuść łyżkę smalcu, dodaj posiekany tłuszcz z kaczki.
Kiedy się wytopi włóż posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją.







Do zeszklonej cebulki dodaj posiekaną wątróbkę a następnie, kiedy wątróbka się zetnie, pokrojone w dużą kostkę grzyby.
Podsmażaj wszystko razem, aż cały płyn odparuje, a grzyby będą miękkie.
Ugotuj w osolonej wodzie z łyżką oliwy kaszę gryczaną i dodaj ją do grzybów. Dodaj natkę.
Wymieszaj wszystko dokładnie i przestudź.


Wystudzonym farszem nadziej kaczkę, spinając wykałaczkami lub zaszywając otwór po szyi oraz dół tuszki.
Włóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką, obłóż wiórkami masła i podlej bulionem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pierwszą godzinę - półtorej pod przykryciem.
Zdejmij pokrywkę i piecz, aż skóra ładnie się zrumieni. W przypadku kaczki 2,7 kg pieczenie zająło mi prawie trzy godziny. Godzinę i 45 minut pod przykryciem, następnie bez przykrycia 4 razy po 15 minut. Po każdym kwadransie odwracałem kaczkę i podlewałem powstałym sosem.


Przygotuj sos:
na łyżce smalcu zeszklij drobno posiekaną cebulę. dodaj grubo pokrojone grzyby i zgnieciony, posiekany czosnek. Podsmażaj, aż cały płyn odparuje.
Dodaj jogurt, wymieszaj i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a grzyby zrobią się miękkie.
Dopraw do smaku.
Oddzielnie w osolonej wodzie ugotuj kaszę (wg przepisu na opakowaniu).

Przygotuj surówkę - posiekaj lekko odciśniętą kapustę, szalotkę i jabłko.
Wymieszaj, dopraw oliwą i pieprzem.





Wyjętą z piekarnika kaczkę odstaw na 10 - 15 minut, następnie podziel na porcje razem z farszem.
Na talerze wyłóż porcję kaczki z farszem, kaszę polaną odrobiną tłuszczu spod kaczki i sosem grzybowym oraz porcję surówki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz