Niewyszukany ale smaczny obiad na słodko. Kopytka ziemniaczane z serem podane z cukrem i cynamonem, podlane masełkiem.
Pożywne!
Porcja dla 4 osób:
- ok. 70 - 80 dag ziemniaków
- ok. 20 dag białego, półtłustego sera
- szczypta soli
- jajko
- ok. szklanka mąki (plus trochę do posypania blatu)
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Obierz pognieć tłuczkiem (lub zmiel w maszynce albo zgnieć w prasce).
Do zgniecionych ziemniaków dodaj pokruszony ser i ugnieć dokładnie razem (lub zmiel).
Dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i zagnieć miękkie ciasto.
Mąki dodaj tyle, aby ciasto było zwarte, nieklejące ale za twarde.
Ciasto podziel na mniejsze kawałki i utocz na posypanym mąką blacie cienkie (ok. 2 cm) wałki.
Wałeczki potnij na skos na 3 - 4 cm kawałki.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj kopytka partiami na wrzątek. Gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia.
Podawaj posypane cukrem i cynamonem, polane roztopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz