czwartek, 24 października 2013

Pełnoziarniste spaghetti z chipsami z indyka




Spaghetti z pełnoziarnistej mąki, sos pomidorowy i pikantne chipsy z indyczej polędwiczki, podane z rukolą i czerwonym winem.
Samo zdrowie!








Obiad dla 3 osób:

  • polędwiczka z indyka
  • ok. 30 dag makaronu spaghetti
  • 3 duże pomidory
  • biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • sól, pieprz, przyprawa włoska i ostra papryka - do smaku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • dwie - trzy łyżki świeżo startego parmezanu
  • pół paczki rukoli.

Polędwicę z indyka  pokrój na małe plasterki. W misce wymieszaj łyżkę oliwy, pół łyżeczki ostrej papryki, szczyptę pikantnej włoskiej przyprawy, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Włóż pokrojone mięso, dokładnie obtocz w zalewie i odstaw na godzinę.





Przygotuj sos pomidorowy - sparz i obierz pomidory, pokrój w duże kawałki.
Na oliwie zeszklij posiekaną drobno cebulę, włóż pomidory i duś na małym ogniu. Dodaj zgnieciony i posiekany czosnek.






Kiedy pomidory będą już mocno rozgotowane dołóż garść bazylii, dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie, jeżeli sos jest mocno kwaśny - odrobiną cukru).
Duś, aż sos zgęstnieje.







Na rozgrzaną patelnię wrzuć zamarynowane mięso wraz z zalewą (ponieważ w marynacie była oliwa, więc nie musisz dodawać tłuszczu), usmaż na ciemno - złoty kolor.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.






Na talerz wyłóż makaron, obłóż rukolą.
Makaron polej sosem, połóż na nim porcję chipsów z indyka i posyp tartym serem.
Podawaj z czerwonym winem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz