wtorek, 15 października 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie z sera pleśniowego.



Bardzo delikatne wieprzowe mięso duszone w sosie z sera pleśniowego ze śmietaną. Kalorie? Muszą być! Smak? Super! W towarzystwie risotta pyszny obiad. Do tego mizeria...








Porcja na 5 - 6 osób (lub 2 obiady dla 3 osób):

  • dwie polędwiczki wieprzowe
  • ok. 20 dag sera pleśniowego - np. Lazur lub gorgonzolla
  • ok. 250 ml śmietanki słodkiej 18%
  • dwie łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
  • pęczek dymki lub natki pietruszki






Polędwiczki pokrój skośnie na 2 - 3 cm plastry. Rozbij je pięścią na dość cienkie kawałki.












Smaż polędwiczki partiami na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
Zdejmij z patelni.








Na tłuszcz ze smażenia wrzuć pokruszony ser pleśniowy i mieszaj do rozpuszczenia.









Dodaj śmietanę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji... 










... włóż na powrót mięso i duś po przykryciem do miękkości.

Podawaj z risotto lub ugotowanym ryżem, posypane posiekaną dymką lub natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Dzień dobry,
    Uprzejmie proszę o przekazanie kontaktowego adresu e-mail i bloga którego dotyczy wiadomość na kontakt@blog-media.pl. W najbliższym czasie chciałabym przedstawić możliwość współpracy.
    pozdrawiam serdecznie

    Magda

    OdpowiedzUsuń