niedziela, 6 października 2013

Rosół z kaczki z lanym ciastem




Od znajomych rolników na targu kupiłem kaczkę. Taką prawdziwą, z podwórka. Żaden brojler z hodowli, normalna, chodząca i pływająca kaczuszka, karmiona zbożem. Dzisiaj to prawie jak dziczyzna. Kaczka, jak kaczka, ale na rosołek zostało.





Na garnek rosołu:

  • warzywa - 2 marchewki, pietruszka, ćwiartka selera, por, cebula, dwa ząbki czosnku.
  • przyprawy - ziele angielskie (3 ziarna), liść laurowy, pół łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • natka pietruszki - 3 - 4 gałązki do zupy + pół pęczka do posypania
  • 4 gałązki lubczyku
  • szyja, skrzydełka i podroby z kaczki.
  • jajko
  • 3 łyżeczki mąki

Z kaczki odetnij skrzydła i szyję, wyjmij podroby (oprócz wątróbki - potrzebna będzie do farszu).
Wszystko umyj dokładnie i zalej w garnku zimną wodą. Gotuj ok. 30 - 40 minut. 


Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, gotuj następne pól godziny.
Dodaj przyprawy.
Gotuj jeszcze ok. godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, przecedź rosół do innego garnka.

Przygotuj lane ciasto - w kubku rozmieszaj jajko z mąką i odrobiną soli.
Zagotuj rosół i wlewaj do niego ciasto przez widelec, tak, aby powstały drobne kluseczki.
Wymieszaj, zagotuj i podawaj posypany posiekaną natka pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz