środa, 2 października 2013

Szybka zupa pomidorowa mojej babci.


Taka zupa często gościła w domu mojej babci, szczególnie, kiedy było pranie. W tamtych czasach pranie (nawet we Frani) zajmowało całą rodzinę i cały dzień. Należało wtedy siedzieć cicho i wchodzić nikomu w paradę, bo można było oberwać ścierką. Ze względu na brak czasu obiad również był szybki - pomidorowa z przecieru, koniecznie z ryżem.




Porcja zupy na 3 osoby:

  • puszka pomidorów w zalewie (wersja nowoczesna, bo moja babcia nie znała takich rarytasów)
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki ryżu
  • sól, pieprz - do smaku
  • 100 ml kwaśnej śmietany
Zagotuj bulion i wrzuć do niego pomidory z puszki wraz z zalewą. Pogotuj, aż pomidory się rozpadną. Dodaj ryż i gotuj,aż będzie miękki.
Dopraw śmietaną - kwaśną śmietanę trzeba zahartować wlewając do niej kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszać i dopiero wtedy wlać do zupy.
Dopraw do smaku.
Podawaj z dużą ilością natki lub z porwanymi ręcznie listkami bazylii.





Przeczytaj koniecznie - http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz