sobota, 26 października 2013

Winne gruszki z serem pleśniowym.





Idealny dodatek do obiadu lub wytrawny deser - gruszki pieczone w winie z serem pleśniowym, podane z żurawiną.










Składniki dla 3 osób:

  • 1,5 gruszki (raczej twardej)
  • ok. 5 dag sera pleśniowego typu Lazur
  • ok. 1,5 łyżeczki konfitury żurawinowej lub borówek
  • ok. 50 ml czerwonego wina


Gruszki przekrój na połówki i wydrąż środki. W wolne miejsce pokrusz ser pleśniowy. Całość polej winem i zapiekaj w gorącym piekarniku (ok. 200 stopni, termoobieg) mniej więcej 10 - 12 minut. Gruszki powinny być miękkie, a ser całkowicie rozpuszczony.


Podawaj, jak w moim przypadku, z makaronem z kaczką w estragonie, lub z inną, korzenną potrawą, lub samodzielnie, jako wytrawny deser.
Przed podaniem połóż na każdej gruszce pół łyżeczki żurawiny lub borówek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz