wtorek, 22 października 2013

Zacierki z tartych ziemniaków.



Drobne, pyszne kluseczki, nadające się do "eintopf'ów", do drugich dań, nawet same, z dowolnym sosem.
Przyrządzone z tartych ziemniaków mają inny, moim zdaniem do ciężkich sosów, lepszy smak.






Porcja dla 6 osób:

  • Ziemniaki - ok. 1 kg
  • mąka ziemniaczana - ok. 25 dag
  • mąka pszenna - ok. 15 dag
  • jajko
  • sól do smaku



Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odlej płyn, ale nie trzeba ich dokładnie odciskać. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. 






Ciasto powinno mieć konsystencję dość luźną.Posól do smaku. Ja dodałem jeszcze nieco mąki pszennej, bo było za rzadkie. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę i za pomocą "kluskownicy" przecieraj kluseczki na wrzątek. Można je również wrzucać na wrzątek za pomocą łyżki. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia i wyciągnij łyżką cedzakową. Kluski gotuj mniejszymi partiami, aby wszystkie były jednakowo ugotowane.





Podawałem je z pieczenią cielęcą i mizerią.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz