poniedziałek, 14 października 2013

Zapiekanka z dorsza cukinii i makaronu



Polskie danie z makaronu.
Jesienno - zimowa zapiekanka. Energetyczna, ale lekka. Dorsz  i pikantne warzywa w dość ostrym sosie beszamelowym. 









Porcja na 6 osób:

  • ok. 40 dag makaronu (np. kokardki lub świderki)
  • ok. 30 - 40  dag filetów z dorsza lub innej ryby morskiej
  • dwie małe cukinie
  • dwa ząbki czosnku
  • 3 nieduże pomidory
  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • ok.15 dag startego, ostrego sera (użyłem oscypka)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ew. przyprawa do ryb



Makaron podgotuj w osolonej wodzie - przez około połowę czasu podanego na opakowaniu.
Odcedź i przelej zimną wodą.








Filety delikatnie posól, posyp pieprzem i, jeżeli lubisz, przyprawą do ryb. Jeżeli użyłeś filetów mrożonych - nie trzeba ich dokładnie rozmrażać. Wystarczy dobrze umyć w zimnej wodzie i osuszyć.






Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.
Podsmaż na łyżce oliwy.
Kiedy zaczną się rumienić dodaj zgnieciony i grubo posiekany czosnek.
Smaż, aż będą rumiane.
Zdejmij z patelni i odstaw.
Pomidory obierz ze skóry i przekrój na połówki.




Do oliwy, na której smażyły się cukinie dodaj jeszcze łyżkę oliwy, łyżkę masła, mąkę i zrób gładką, jasną zasmażkę. Wlej letnie mleko i mieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Dopraw sos niewielką ilością soli, pieprzem (sporo) i dużą szczyptą gałki muszkatołowej Sos ma być pikantny.
Wlej trochę sosu na dno naczynia żaroodpornego. Rozłóż na nim cienką warstwę podgotowanego makaronu.

Na makaronie ułóż rybę, przykryj beszamelem. Następnie połóż makaron, cukinię, beszamel, resztę makaronu, rozłóż pomidory i zalej całość resztą beszamelu.
Górę zapiekanki posyp startym na grubej tarce  serem.
Piecz w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni.
Wyjmij i odstaw na 10 minut, aby zapiekanka przestygła i stężała.
Możesz posypać koperkiem przed podaniem. 

2 komentarze:

  1. makaronu nie zalewa się zimną wodą!!!!! obniża to smak(spłukujesz sól z makaronu, będzie też mniej lepki, przez co wchłonie mniej sosu).

    OdpowiedzUsuń