czwartek, 7 listopada 2013

Kapuśniak na golonce




Zupa - eintopf. Dla prawdziwych twardzieli, co im żadna dieta nie straszna. 
Golonka, wędzonka, kiszona kapusta.
Do tego ziemniaczki.







Solidny garnek dla 4 - 5 osób:

  • golonka (najlepiej tylna) - ta z mojej zupy ważyła 1,2 kg
  • wędzonka - użyłem wędzonych żeberek - ok. 1/2 kg
  • 65 dag kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka cząbru
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • sól - do smaku
  • łyżka przecieru pomidorowego - dla koloru, niekoniecznie.
Mięsa umyj i zalej w garnku zimną wodą. Gotuj do miękkości, aż mięso będzie odchodziło od kości.
Po ok. godzinie gotowania dodaj przyprawy.
Ugotowane mięso wyjmij z wywaru, a do gorącego wrzuć posiekaną kapustę i gotuj do miękkości.
Mięso obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do zupy pod koniec gotowania. Jeżeli nie lubisz - odłóż skórę z golonki i tłuste kawałki. Mój pies się ucieszył :-) Dopraw do smaku, ewentualnie, jak lubisz, dodaj trochę przecieru pomidorowego. 
Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz