niedziela, 3 listopada 2013

Rolady schabowe z mięsem i grzybami




Zawijane roladki schabowe z farszem mięsno - pieczarkowym w grzybowym sosie. Podane z ziemniakami z wody i z buraczkami stanowią idealny, niedzielny obiad.







Obiad dla 6 osób:

  • ok. kilogramowy kawałek schabu bez kości
  • mięso z rosołu
  • marchewki z rosołu
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. pół kg pieczarek
  • szklanka bulionu
  • 4 - 5 łyżek oliwy lub oleju




Cebulę, 1/3 pieczarek i 2 ząbki czosnku posiekaj grubo i podsmaż na patelni.











Mięso z rosołu wraz z marchewką i podsmażonymi warzywami zmiel w maszynce.








Przełóż na patelnię i jeszcze chwilę podsmaż.









Mięso pokrój na kotlety i rozbij na dość cienkie plastry (najlepiej przez folię, aby nie rozerwać mięsa).
Każdy plaster posmaruj musztardą i farszem.
Zwiń ciasno, zakładając boki do środka. 







Każdą roladkę obwiąż bawełnianą nitką. Resztę cebuli, pieczarek i czosnku posiekaj grubo.











Rolady dość mocno obsmaż na tłuszczu z każdej strony, podlej szklanką bulionu i połową szklanki wody. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut.






Wrzuć do rondla z mięsem pieczarki, cebulę i czosnek. Przykryj i duś w dalszym ciągu, aż mięso będzie miękkie - ok. 50 - 60 minut.
Rolady wyjmij, odwiń nici.
Powstały sos zmiksuj na gładko z warzywami, dopraw do smaku i włóż na powrót mięso. Podgrzej razem.




  




Podawaj z ziemniakami z wody i pieczonymi buraczkami.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa z zupy :)

    OdpowiedzUsuń