czwartek, 14 listopada 2013

Zupa czosnkowa





Prosta, ale sycąca i smaczna zupa. Oparta na bulionie warzywnym, ale może być również na wodzie - będzie wtedy bliska śląskiej wodzionce.








Składniki dla 6 osób:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego - może być gorąca woda
  • łyżka masła lub oleju
  • główka czosnku (spora) + 1 ząbek do grzanek
  • ok. 10 dag wędzonego boczku
  • 100 ml śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz - do smaku
  •  kilka grzanek z chleba
  • natka pietruszki do przybrania





Do garnka z grubym dnem włóż skórę z boczku i wytop cały tłuszcz.
Wytopioną skórę wyjmij.










Na łyżce masła wytop pokrojony w kostkę boczek.
Skwarki wyjmij i odsącz na papierze kuchennym.








Obrany i zgnieciony czosnek podsmaż na tłuszczu wytopionym ze skóry z boczku. Kiedy zacznie się rumienić - wlej bulion i gotuj ok. 10 - 15 minut.







W naczyniu rozmieszaj śmietanę z mąką i dodaj do niej chochlę gorącej zupy. Wymieszaj dokładnie i wlej do zupy.
Zmiksuj całość blenderem i dopraw do smaku.
Podgrzej, ale już nie gotuj.
Upiecz grzanki w tosterze lub w piekarniku i natrzyj je czosnkiem.







Do miseczki włóż grzankę, wsyp skwarki i wlej gorącą zupę. Podawaj posypaną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz