czwartek, 14 listopada 2013

Zupa - krem z pora




Bardzo gęsta, pikantna i rozgrzewająca zupa. Jednocześnie dietetyczna, bo prawie bez tłuszczu.
Same warzywa!









Garnek 6-osobowy:

  • 3 duże ziemniaki
  • pół selera
  • duży por
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oleju (oliwy)
  • łyżka masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • natka pietruszki
  • mała łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • czubata łyżeczka majeranku
  • sól - do smaku

Ziemniaki i seler obierz i pokrój w niedużą kostkę.
Czosnek rozgnieć i posiekaj.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj masło i pokrojone warzywa. Smaż mieszając, aż ziemniaki się zeszklą.







Pora pokrój w plasterki.














Dodaj do podsmażonych warzyw i smaż jeszcze ok. 4 - 5 minut, ciągle mieszając.








Zalej podsmażone warzywa wrzątkiem, tak, aby były ledwo przykryte. Gotuj ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.











Kolendrę, pieprz i majeranek utrzyj w moździerzu i dodaj do zupy.










Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem z dwoma łyżkami śmietany i dopraw solą do smaku.
Podawaj przybrane posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz