Bardzo gęsta, pikantna i rozgrzewająca zupa. Jednocześnie dietetyczna, bo prawie bez tłuszczu.
Same warzywa!
Garnek 6-osobowy:
- 3 duże ziemniaki
- pół selera
- duży por
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oleju (oliwy)
- łyżka masła
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- natka pietruszki
- mała łyżeczka nasion kolendry
- łyżeczka pieprzu ziarnistego
- czubata łyżeczka majeranku
- sól - do smaku
Ziemniaki i seler obierz i pokrój w niedużą kostkę.
Czosnek rozgnieć i posiekaj.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj masło i pokrojone warzywa. Smaż mieszając, aż ziemniaki się zeszklą.
Pora pokrój w plasterki.
Dodaj do podsmażonych warzyw i smaż jeszcze ok. 4 - 5 minut, ciągle mieszając.
Zalej podsmażone warzywa wrzątkiem, tak, aby były ledwo przykryte. Gotuj ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Kolendrę, pieprz i majeranek utrzyj w moździerzu i dodaj do zupy.
Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem z dwoma łyżkami śmietany i dopraw solą do smaku.
Podawaj przybrane posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz