poniedziałek, 27 stycznia 2014

Camembert i kurczak wg Okrasy


Lekkie, ale sycące danie zainspirowane receptą Karola Okrasy.
Pieczony camembert i filet z kurczaka, podane z cukinią smażoną z czosnkiem. Wszystko z apetycznym sosem z orzeszków pistacjowych i porów.
Palce lizać!






Składniki dla 3 osób:

  • 3 małe serki typu camembert
  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 plasterków parzonego boczku
  • nieduża cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżka suszonego
  • ok. 3 - 5 dag obranych pistacji
  • nieduży por
  • łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon)
  • mały kubek kwaśnej śmietanki 18%
  • natka pietruszki
  • ćwierć szklaneczki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz - do smaku


  


Piersi z kurczaka pokrój (każdą) na 3 kawałki, posyp listkami świeżego tymianku (lub szczyptą suszonego) i każdy kawałek zawiń w plasterek boczku. Zepnij wykałaczką.





Z każdego serka zetnij cienko wierzch. Posyp odrobiną soli, grubo mielonego pieprzu i tymiankiem. Połóż na nim kilka cienkich plasterków czosnku i skrop kilkoma kroplami oliwy. Przykryj odciętym kawałkiem i dobrze dociśnij.
Każdy serek owiń ciasno paskiem papieru do pieczenia i zepnij jego końce wykałaczką.
Ułóż razem z kurczakiem na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra - dół).




Przygotuj sos - por pokrój w niedużą kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy w rondelku z grubym dnem.
Dodaj posiekane pistacje, zalej winem i gotuj, aż sos się zredukuje.





Posól i dokładnie rozmieszaj śmietanę. Zahartuj i dodaj do sosu.
Wymieszaj dokładnie i zagotuj na małym ogniu. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku i dokładnie zmiksuj całość.
Przed podaniem dodaj musztardę i podgrzej, mieszając trzepaczką.





Cukinię umyj i pokrój w niezbyt grube plastry. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy aż się zrumieni. Dodaj drobno posiekany czosnek dokładnie wymieszaj. Smaż chwilę i podawaj.







Wyłóż na talerze usmażoną cukinię, kurczaka i camembert. Udekoruj sosem i podawaj - najlepiej z białym winem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz