wtorek, 28 stycznia 2014

Niedzielny obiad w Dublinie - zupa z kapusty


No cóż, zupa jak zupa. Ale tum mamy dwie ciekawostki kulinarne - kapustę z Yorku oraz rzepę i pasternak jako składniki wywaru.
W sumie bardzo smaczna zupa jarzynowa.











Składniki na garnek 4 - osobowy (ok. 2 litrów)


 
  • 1 - 2 ziemniaki
  • dwie marchewki
  • por
  • gałązka selera naciowego
  • kapusta z Yorku (może być włoska)
  • cebulka - mała
  • połówka średniej rzepy (może być seler)
  • pasternak (lub pietruszka)
  • sól, pieprz ziarnisty
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
   Warzywa pokrój w kostkę, marchew w półplasterki, cebulę zostaw w całości (z łupiną). Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wytnij głąb i pokrój w paski.
Warzywa zalej zimną wodą (ok. 2 litrów), zagotuj i pozwól, aby wywar powolutku się gotował na małym ogniu - ok. godziny. Po 30 minutach dodaj przyprawy i gałązki pietruszki.
Po godzinie wrzuć posiekaną kapustę i gotuj do miękkości (ok. 15 - 20 minut). Dopraw do smaku i podawaj.

W Dublinie, w dzielnicy Temple Bar w każdy weekend odbywają się popularne targi żywności ekologicznej, gdzie można kupić nie tylko warzywa z eko - upraw, ale również mięso, sery, wszelkiego rodzaju pieczywa i przetwory.
Cieszą się dużą popularnością, chociaż ceny nie są zbyt przyjazne. :-)

1 komentarz: