środa, 5 lutego 2014

Bakłażan. Faszerowany bakłażan.



Bakłażan to dość ciekawe warzywo. Nie dość, że wygląda niepospolicie, to jeszcze niepospolicie smakuje. A nafaszerowany innymi warzywami i serem feta - to pełny obiad. Mieszkańcy południa Europy zajadają się tym cały rok. A my co? Od macochy? Też zjemy...





Dla czterech osób wystarczy:

  • dwa średnie bakłażany
  • cukinia (nieduża)
  • cebula (najlepiej czerwona, średniej wielkości
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 3 - 4 pomidory suszone
  • natka pietruszki
  • tymianek (łyżeczka suszonego lub kilka gałązek świeżego)
  • sól
  • ostra papryczka
  • łodyga selera naciowego
  • dołożyłem (niekoniecznie) mięso z dwóch kurzych udek
  • pół paczki sera typu feta (ok. 10 dag)
  • oliwa do smażenia



Bakłażany przekrój wzdłuż na połowy, posyp obficie solą i odstaw na 45 minut do godziny, aż puszczą sok.
Wytrzyj dokładnie papierowym ręcznikiem.







Łyżką (np. do lodów) wydrąż miąższ z bakłażanów. Porkój go w kostkę. Cukinię przetnij wzdłuż na ćwiartki i pokrój na ok. centymetrowe kawałki. Cebulę, czosnek, seler naciowy i pomidory suszone pokrój dość drobno, papryczkę bardzo drobno (jeżeli nie lubisz zbyt ostrych potraw - usuń pestki.







Cebulę, czosnek i seler zeszklij na rozgrzanej oliwie.










Dodaj pokrojone w drobną kostkę mięso kurczaka (opcjonalnie). Smaż, aż mięso się zrumieni.








Dodaj resztę warzyw i duś na małym ogniu, aż wszystkie będą miękkie.
Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą i duś jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.











Dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj i poczekaj chwilę, aż ser się rozpuści.








Gdyby masa warzywna okazała się zbyt gęsta, możesz podlać odrobiną wody lub (lepiej) białego wina.










Usmażonymi warzywami nafaszeruj połówki bakłażanów i zapiekaj w piekarniku (200 stopni, góra - dół) ok. 30 minut, aż bakłażany będą miękkie.
Można posypać jeszcze górę startym parmezanem - będą lepsze. Ale niestety, ktoś mi wyjadł z lodówki... ;-)
Podawaj gorące, może być w towarzystwie surówki z pomidorów.

3 komentarze:

  1. Najwyższy czas na mój pierwszy raz z bakłażanem wykorzystując Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czuję się trochę jak ojciec nastolatki przed balem maturalnym... Ten pierwszy raz... ;-)
      Ale trzymam kciuki!

      Usuń
  2. wygląda przepysznie :-)
    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń