czwartek, 27 lutego 2014

Churros. Pączkowe churros.


W tłusty czwartek pączki robią i jedzą wszyscy. Proponuję oryginalność i zrobienie (oraz zjedzenie ze smakiem) hiszpańskich ciasteczek pączkopodobnych. Nazywają się churros. Podawane są posypane cukrem - pudrem i (jak ktoś lubi) cynamonem. Hiszpanie jedzą je chętnie na śniadanie, maczając w gorącej czekoladzie.




Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 178 23,6 21,4 222,3 6,0 5,0
Porcja: 393 7,9 7,1 74,1 2,0 1,7



Koszyczek produktów:
  • 30 dag mąki
  • ok. 300 - 350 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy









Wszystkie składniki (oprócz mąki) włóż do garnka i zagotuj.
Kiedy będzie wrzeć - zdejmij z ognia.
Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj.
Nałóż ciasto do szprycy cukierniczej (można wykorzystać "kluskownicę" - przyrząd do robienia klusek kładzionych).



 

Ciasto ze szprycy wyciskaj bezpośrednio na rozgrzany do 190 - 200 stopni olej. Smaż do zrumienienia.
Wyjmij i odłóż na papier kuchenny.








Przestudzone churros posyp cukrem - pudrem i (ewentualnie) cynamonem.
Smacznego Tłustego Czwartku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz