wtorek, 18 lutego 2014

Dorsz. Paprykowy dorsz.


Bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Danie przytoczone w książce "Moje smaki" Michela Morana (Muza, 2013). Dorsz pieczony w niskiej temperaturze (70 stopni) przez ok. 20 minut jest mięciutki i bardzo soczysty.
Podany na smażonej papryce - poezja!




Wartości odżywcze jednej porcji: 228 kcal
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
25,7 8,2 17,7 5


Na obiad dla 3 osób potrzeba:
  • 3 filety z dorsza (lub innej białej ryby) - ok. 40 dag
  • 4 papryki kolorowe
  • 4 ząbki czosnku
  • duża łyżka siekanej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz - do smaku.
Rozgrzej piekarnik do 70 stopni i włóż do niego od razu naczynie, w którym będziesz piec rybę.

 
Obierz czosnek i pokrój go w cienkie plasterki.
Rozgrzej na patelni oliwę i obsmaż czosnek na złoty kolor. Zdejmij go na papier kuchenny.









Z nagrzanego piekarnika wyjmij naczynie i włóż do niego filety z ryby. Ja je lekko oprószyłem pieprzem.


Na patelnię, na której smażył się czosnek wrzuć pokrojoną w paski paprykę i smaż do miękkości. Dopraw do smaku solą i pieprzem.













Na talerze wyłóż paprykę, na niej połóż upieczony filet i posyp całość zrumienionym czosnkiem i natką.
Podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz