czwartek, 27 lutego 2014

Faworki. Chorwackie Faworki.


Kroštule. Chorwackie faworki. Serwowane przez cały rok, bo bardzo popularny deser. W smaku, wyglądzie i sposobie przygotowania - jak faworki lub chrusty. Więc co? Faworki czy kroštule?
Niech będą kroštule.








Porcje: 6 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 662 54,1 43,6 233,9 7,1 12,5
Porcja: 277 9,0 7,3 39,0 1,2 2,1



Koszyczek produktów:
  • ok. 30 dag mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru - pudru
  • 1 łyżka spirytusu









Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto.
Uformuj kulę.








Ubijaj ciasto wałkiem, aż wytworzą się pęcherze powietrza (ok. 10 min).












"Zbite" ciasto włóż do lodówki na minimum pół godziny.










Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj cienko (ok. 3 mm), potnij radełkiem lub nożem (użyłem noża do pizzy) na prostokąty ok. 3 x 6 cm. Zrobiłem większe i wyszły chrusty - giganty.
Smaż na gorącym (190 - 200 stopni) oleju (np. we frytownicy).





Wyjęte chrusty wyłóż na papier kuchenny, a kiedy ostygną posyp obficie cukrem - pudrem.
Wesołego Tłustego Czwartku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz