środa, 19 lutego 2014

Gulasz. Spapryczony Gulasz.


Taki niby klasyk. Gotują go chyba wszyscy w naszej części Europy - oczywiście Węgrzy, ale Czesi, i Słowacy, i Austriacy, i Chorwaci, i Słoweńcy, i Niemcy i Polacy....
Każdy inaczej. Dzisiaj po mojemu - gulasz wieprzowy z papryką. Podany z kaszą gryczaną i korniszonami. 






Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 827
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
34,7 63,3 35,1 5,3


Na 3 solidne porcje:
  • ok. 0,5 kg mięsa wieprzowego np. z łopatki
  • dwie łyżki smalcu - najlepiej domowego
  • szklaneczka czerwonego wina
  • dwa strąki papryki
  • dwa pomidory
  • 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • duża cebula
  • czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • niepełna szklanka kaszy gryczanej
  • ogórki konserwowe lub korniszony
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz - do smaku

W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej smalec i zeszklij na nim dość grubo posiekaną cebulę.
Wrzuć pokrojone w dużą kostkę mięso i obsmaż na dość dużym ogniu na złoty kolor.







Zdejmij patelnię z ognia i wsyp paprykę. Dokładnie wymieszaj - mielona papryka nie dość, że nada smaku i aromatu, to jeszcze zagęści sos, zastępując zasmażkę. Nie można tego robić na ogniu, bo papryka się szybko przypala i nada całej potrawie gorzki smak.






Postaw patelnię na powrót na palniku, podgrzej mocno mieszając i wlej wino.









Kiedy wino odparuje, wrzuć pokrojone w paski papryki, obrane ze skóry pomidory i przecier pomidorowy.
Wymieszaj i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Przemieszaj od czasu do czasu.
Ugotuj kaszę - szklankę kaszy zalej dwoma szklankami wody i gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut. Możesz odrobinę posolić.



Ugotowaną kaszę wyłóż na talerze.
Gulasz dopraw, jeżeli trzeba, do smaku i wyłóż na kaszę.
Posyp posiekaną natką.
Podawaj z korniszonami lub kiszonymi ogórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz