niedziela, 23 lutego 2014

Mascarpone. Owocowy Mascarpone.



Po dobrym, niezbyt obfitym obiedzie deserek jak marzenie. Lekki, puszysty, owocowy, niezbyt słodki.
Szybki w przygotowaniu i na tyle atrakcyjny, że nada się na każdą okazję.

Niedrogi, ok. 2,7 zł za porcję.



Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 457
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
3,7 34,6 36,6 4,2







Deser dla 4 osób:
  • opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • ok. 125 ml śmietanki 30% 
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 25 dag mrożonych owoców

Zamrożone owoce wsyp do rondelka, posyp dwoma łyżkami cukru i smaż na małym ogniu. 
Dodaj dwie łyżki miodu i smaż do chwili, kiedy zrobi się już prawie płynna konfitura.
Zostaw do wystudzenia.






Serek mascarpone i śmietankę (wszystko dobrze schłodzone) ubij z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę.











Do części ubitej masy możesz dodać 2 łyżki chłodnej konfitury przetartej blenderem. 









Podawaj schłodzone w pucharkach...














... miseczkach....












... lub szklankach, w czym chcesz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz