środa, 5 lutego 2014

Minestrone - zupa jarzynowa



Zupa, ale prawie eintopf. Duża ilość warzyw sprawia, że jest bardzo sycąca. Właściwie można ją ugotować ze wszystkiego, co po drodze do domu było w warzywniaku. 










Moja wyglądała następująco:



  • trzy ziemniaki
  • trzy marchewki
  • dwa pory
  • ćwiartka selera
  • łodyga selera naciowego
  • pół fenkuła (bulwa kopru włoskiego)
  • mała główka włoskiej kapusty
  • dwa pomidory
  • dwie łyżki oliwy (niekoniecznie)
  • sól do smaku

Pokrój warzywa - marchew w półplasterki, seler, fenkuł i ziemniaki w kostkę, por i seler naciowy w talarki, pomidory w ćwiartki a kapustę grubo poszatkuj.
Listki kopru zostaw do dekoracji.
Warzywa przełóż do garnka, zalej wodą (na tę ilość warzyw ok. 2 litrów), lekko osól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny.
Wyjmij z wywaru część warzyw (ok. dwie - trzy chochle), zmiksuj, dodaj oliwę i przelej na powrót do garnka, zagotuj i podawaj.
Udekoruj posiekanymi listkami kopru.

1 komentarz: