poniedziałek, 24 lutego 2014

Łosoś. Koprowy Łosoś.


Grillowany filet z łososia podany na puree z jabłek i włoskiego kopru w towarzystwie czerwonej soczewicy. Aż mi zielono od tych warzyw! Po polsku - ryba z warzywami w wersji lux. Pycha!
Cena niewygórowana - ok. 8 zł za porcję.







Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 510
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
33,5 23,1 45,4 8,5



Pyszne danie dla 3 osób:
  • filet z łososia (u mnie ok. 35 dag, ale jak ktoś lubi - może być większy)
  • 2 jabłka
  • ćwiartka kopru włoskiego
  • 1 szalotka
  • ok. 100 ml śmietany 30%
  • 3 - 4 suszone morele (mogą być rodzynki)
  • po ćwierć łyżeczki nasion kolendry, kminku i nasion kopru włoskiego
  • dwie łyżki oliwy do smażenia
  • pół pęczka koperku
  • łyżka posiekanej natki
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz - do smaku

Koper włoski pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej w rondelku oliwę i duś na niej pod przykryciem koper ok. 10 minut.
Dodaj obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na nieduże kawałki jabłka.
Dolej nieco (ok. 100 ml) wody i duś ok. 20 minut, często mieszając.



Kiedy jabłka się rozgotują zmiksuj całość na gładką masę.
Gotuj jeszcze 5 minut.
W tym czasie namocz drobno pokrojone morele w letniej wodzie.
Nasiona kminku, kopru i kolendry utrzyj w moździerzu.
Puree zmiksuj jeszcze raz, dodaj utarte przyprawy i odsączone morele.
Wymieszaj dokładnie i przypraw do smaku. Trzymaj w cieple.

Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź.
Na odrobinie oliwy podsmaż posiekaną drobno szalotkę, dodaj śmietankę.
Zredukuj sos, dopraw do smaku i dosyp posiekaną natkę.
Łososia posmaruj delikatnie oliwą, posyp z obu stron solą i pieprzem. Usmaż na patelni grillowej lub w piekarniku.

 
Na półmisek wyłóż puree, połóż na nim grillowanego łososia i posyp całość posiekanym koperkiem.
Soczewicę wyłóż obok na łódeczkach z sałaty.
Sos z szalotki podaj oddzielnie.

1 komentarz:

  1. uwielbiam łososia pod każdą postacią, a ta twoja wydaje się być wyjątkowo apetyczna.
    Co prawda najczęściej kupuję wędzonego łososia ze suempolu, bo jest dobry i najlepiej dostępny, ale taka świeża rybka odpowiednio przyprawiona nie ma sobie równych!

    OdpowiedzUsuń