niedziela, 23 lutego 2014

Polędwiczki. Balsamiczne Polędwiczki.


Bardzo szybkie w przyrządzeniu, aromatyczne i smakowite mięso. Danie pochodzi z Emilii - Romanii.
Podane z sałatą i polane sosem z octu balsamicznego polędwiczki idealnie nadają się na niedzielny obiad.
I, w sumie, nie takie drogie - wyszło 6 porcji po ok. 6,5 zł/porcję.







Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 312
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
45,9 12,4 2,3 0,5


Składniki na 6 porcji:
  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg)
  • 12 plastrów szynki suszonej (parmeńska, serano lub inne)
  • opakowanie sałaty (w moim przypadku mix z rukolą)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz - do smaku
  





Polędwiczki umyj, osusz dokładnie i pokrój każdą na 6 kawałków. Każdy kawałek zawiń w plaster szynki i, razie potrzeby, zepnij wykałaczką.













Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią obrany i zgnieciony czosnek oraz gałązkę tymianku. Kiedy czosnek zacznie skwierczeć, przechyl patelnię, tak, aby cały czosnek i tymianek zanurzone były w oliwie. Smaż, aż czosnek zbrązowieje.





Postaw patelnię normalnie na ogniu i włóż na nią mięso. Smaż na niedużym ogniu z każdej strony, aby mięso było delikatnie upieczone, ale w środku jeszcze lekko różowe. Dodaj do smażenia ocet balsamiczny - ostrożnie, bo szybko się karmelizuje.







Wyłóż na talerze porcję sałaty, połóż usmażone mięso i polej odrobiną sosu balsamico pozostałego z pieczenia.
Podałem do tego "torta di patate", czyli włoską odmianę naszej babki ziemniaczanej.

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na mięso :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Tak też smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania z śródziemnomorskim rodowodem. Są pyszne i nie są ciężkie.

    OdpowiedzUsuń