środa, 26 lutego 2014

Uda. Nadziane Uda.


Smakowite połączenie kurczaka z sosem pomarańczowym. Zawinięte w udka suszone pomidory i pistacje dają ciekawy efekt smakowy, szczególnie na tle lekko słodkawego sosu. Warto spróbować. Do tego pieczone ziemniaczki z dipem z ricotty.
Danie równie smaczne, co atrakcyjne - zrobisz nim wrażenie na gościach!
A i cena atrakcyjna - ok. 6,5 zł za porcję.




Porcji: 3012 Wartości jednej porcji [kcal]: 1004
3 Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
Porcja: 51,2 57,7 77,9 6,0
Całość: 153,6 173,2 233,8 18,0



Składniki na 3 porcje:
Udka:
  • 3 - 4 filety z udek z kurczaka
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • 2 - 3 łyżki obranych pistacji
  • sól, pieprz - do smaku
 Sos:

  • 1 duża lub dwie mniejsze pomarańcze
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • 3 łyżki masła
  • pół limonki
Ziemniaki z dipem:

  • 3 dość duże ziemniaki
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki ricotty (lub twarogu)
  • szalotka


Udka umyj, osusz i, jeżeli trzeba, usuń kość i nadmiar skóry. Posyp solą i pieprzem.

Suszone pomidory pokrój w cienkie paski lub kostkę.
Pistacje (obrane) pokrusz niezbyt drobno.
Wymieszaj pistacje z pomidorami i rozłóż na mięsie.





Przygotuj folię aluminiową i posmaruj każdy kawałek oliwą z suszonych pomidorów. Każde udko zwiń ciasno, tak, aby całe nadzienie było w środku.
Zawiń dokładnie w folię i skręć brzegi jak cukierek.










Rozgrzej suchą patelnię, połóż na nich pakieciki i obsmaż z każdej strony.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni - termoobieg.









Przygotuj jeszcze trochę większe kawałki folii, posmaruj również oliwą spod pomidorów.
Umyte, surowe ziemniaki pokrój w dość grube plastry i rozłóż na folii.
Na każdy plaster połóż kawałeczek masła i posyp kilkoma ziarnami kolendry.
Zawiń dobrze w płaski pakiecik, zawijając boki do góry, aby masło nie wypłynęło.
Ułóż na blasze do pieczenia razem z udkami i piecz ok. 40 - 45 minut.

Przygotuj sos. Obierz pomarańcze i wytnij z nich cząstki (bez białych błonek). Sok zbieraj do miseczki. Do rozgrzanego rondelka wsyp cukier.
Kiedy się rozpuści wlej odrobinę wody i rozcieńcz karmel. Podgotuj chwilę i dodaj cząstki pomarańczy i sok. Wsyp pół łyżeczki roztartych nasion kolendry. Dodaj sok z połowy limonki i odrobinę startej skórki. Zagotuj cały czas mieszając. Do zagotowanego sosu dodawaj schłodzone masło w małych kawałkach. Mieszaj trzepaczką, aż masło się rozpuści i dopiero dodaj następny kawałek. Dopraw do smaku sokiem z limonki i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Sos musi być dość gęsty i aksamitny.

Przygotuj dip do ziemniaków: szalotkę posiekaj bardzo drobno, włóż do miseczki. Dodaj jogurt, serek i dokładnie wymieszaj widelcem. Włóż do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły. Warto przygotować go wcześniej, bo najlepszy jest, kiedy poleży w lodówce więcej niż godzinę.



Mięso i ziemniaki wyjmij z piekarnika i odczekaj ok. 10 minut, aż mięso na powrót wchłonie sos.
Na talerze wyłóż ziemniaki i nałóż na nie odrobinę dipu. Resztę dipu podaj w miseczce.
Wylej odrobinę sosu pomarańczowego, połóż na nim przekrojone udka i polej sosem.
Udekoruj cząstką pomarańczy i natychmiast podawaj.

Danie inspirowane Kuchnią Lidla - Okrasa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz