sobota, 29 marca 2014

Czeska zupa czosnkowa



Wrzucono mi na FB przepis na czeską zupę czosnkową (http://czechofil.com/).
Przypomniała mi się zupa, którą z upodobaniem jadłem na Słowacji. Kuchnia ta sama, więc zaserwuję dzisiaj moją wersję - bez chemii!







Porcje: 6 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 3 237 183,2 176,4 252,7 29,6 14,3
Porcja: 540 30,5 29,4 42,1 4,9 2,4



Koszyk produktów:

  • 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kury)
  • 3 główki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 kromki chleba
  • 3 średnie ziemniaki
  • żółty, potarty ser - ok. 20 dag
  • pęczek natki pietruszki
  • grzanki
  • 3 - 4 łyżki oliwy



Zagotuj bulion i wrzuć do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj na niedużym ogniu ok. 10 minut, aby były jeszcze twardawe.









W tym czasie podsmaż na oliwie obrany i rozgnieciony czosnek. Smaż, aż się lekko zezłoci - uważaj, aby nie przypalić, bo będzie gorzki.









Do zrumienionego czosnku dodaj pokruszony chleb - tyle, aby wchłonął całą oliwę.
Zmiksuj całość.








Dodaj do gotujących się w bulionie ziemniaków i gotuj jeszcze, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Doprowadź do wrzenia i wbij do do wrzącej zupy dwa jajka, energicznie mieszając.
Zdejmij z ognia.








Na miseczki (talerze) wyłóż potarty żółty ser i zalej bardzo gorącą zupą.










Podawaj z grzankami (oddzielnie), posypane obficie pietruszką.
Słowacy podają wrzącą zupę i dopiero do miseczki wbijają jajko - jak kto lubi.

3 komentarze:

  1. bardzo lubię zupy cebulowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. byłam w Czechach i nie mogłam takiej zjeść, a bardzo chciałam!
    chyba zrobię w domku :]

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja własnie robię:) Szwagierka przyjechała z Czech zafascynowa tą zupą, więc aż grzech nie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń