czwartek, 13 marca 2014

Domowe wędliny - schab suszony w ziołach



Miesiąc czekania! Dokładnie 32 dni! Ale warto! 
Zapeklowany schab, otoczony w ziołach i suszony na wolnym powietrzu - prawie szynka parmeńska!
Doczekałem się, spróbowałem - sklepowe wędliny poszły do kosza!
I cena również zachęcająca - wyszło ok. 23 zł za kilogram rewelacyjnej wędliny!



Porcje: 20 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 2 088 252,0 120,0 0,0 0,0 22,8
Porcja: 104 12,6 6,0 0,0 0,0 1,1



Koszyk produktów:
  • kawałek schabu (u mnie ok. 1,2 kg)
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • po łyżce
    • majeranku
    • tymianku
    • ziaren pieprzu
  • dwa ząbki czosnku (posiekane i roztarte z odrobiną soli
  • łyżeczka gorczycy
  • dwa listki laurowe
  • 3 - 4 ziarna jałowca

Kawałek mięsa umyj, osusz dokładnie i natrzyj łyżką soli.
Włóż do szklanego lub kamionkowego naczynia i trzymaj w lodówce 2 dni.
Co dwanaście godzin zlej cały płyn, który się zebrał w naczyniu i obróć mięso.
Powtórz cały cykl (bez mycia, oczywiście), nacierając mięso cukrem.




Wszystkie zioła i przyprawy utrzyj dość drobno w moździerzu.
Natrzyj nimi dokładnie mięso i, podobnie jak wcześniej, marynuj minimum 2 dni, obracając co 12 godzin. U mnie już prawie nie było co odlewać.








Zamarynowane mięso włóż razem z przyprawami do pończochy - sugerowałbym nową, nieużywaną ;-)
Zawieś w ciepłym, przewiewnym miejscu na minimum 2 tygodnie. U mnie wisiało 3 tygodnie w kuchni. Przez pierwszy tydzień zwierzaki (a mam psa i kota) siadywały pod szafką, nad którą wisiał schab, ale potem im spowszedniało.








Dzisiaj już ja nie wytrzymałem i zabrałem się do krojenia!
Nożem - poważne wyzwanie, trzeba użyć krajalnicy, tym bardziej, że lepiej smakuje pokrojone w plasterki cienkie jak bibuła.

Już jutro nastawiam następne, żeby było na Święta!

1 komentarz:

  1. a ja słyszałam że w sklepach też są ostatnio do zdobycia wędliny bez konserwantów. ktoś wie jakie to wędliny i gdzie można je kupić?

    OdpowiedzUsuń