sobota, 22 marca 2014

Jaglane placuszki




Wracająca przebojem na nasze stoły kasza jaglana robi furorę nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale również ze względu na smak.
Proponuję skosztować pysznych placków z kaszy jaglanej z kiełkami rzodkiewki, zieloną cebulką i czosnkiem.





Porcje: 6 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 376 38,2 60,5 188,0 20,5 6,0
Porcja: 229 6,4 10,1 31,3 3,4 1,0



Koszyk produktów:


  • 20 dag kaszy jaglanej
  • nieduża czerwona cebula
  • 3 dymki
  • 3 - 4 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 - 5 łyżek tartej bułki
  • jajko
  • oliwa lub olej do smażenia
  • otręby pszenne do panierowania
  • sól, pieprz, zioła włoskie - do smaku




Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu, przełóż do miski i wystudź.












Cebulę posiekaj bardzo drobno i zeszklij na łyżce oliwy. dodaj również drobno posiekany czosnek i podsmaż jeszcze chwilę.
Zdejmij z ognia i przestudź.










Cebulę, kiełki i drobno posiekaną dymkę wymieszaj z kaszą i dopraw do smaku.
Dodaj jajko i tyle bułki tartej, aby masa była zwięzła i dała się formować.
Uformuj niewielkie placki, opanieruj w otrębach i usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie lub oleju.








Placki można podać samodzielnie, z ulubionym (ciepłym lub zimnym) sosem.
U mnie były dodatkiem do pieczeni z indyka z warzywami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz