czwartek, 27 marca 2014

Korzenne ciasteczka owsiane.



Ciasteczka owsiane - nieco zdrowsza alternatywa słodyczy. Szczególnie, że moja nastolatka z I. i II. śniadań uznaje jedynie kanapkę z Nutellą. A w przypadku tych ciastek - duża wartość energetyczna, sporo błonnika i sporo węglowodanów (w tym cukru) zapewni jej funkcjonowanie do obiadu. W dodatku ciastka zrobione są z pełnoziarnistej mąki, co daje jeszcze dodatkowo znaczną porcję witamin i minerałów.




Porcje: 36 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 5 815 105,8 281,8 781,5 62,5 23,0
Porcja: 162 2,9 7,8 21,7 1,7 0,6



Koszyk produktów:
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • spory kawałek kory cynamonowej (lub 2 łyżeczki cynamonu w proszku)
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • kilka ziaren kardamonu (ćwierć łyżeczki zmielonego)
  • kostka (20 dag) miękkiego masła
  • czubata szklanka brązowego cukru
  • 4 - 5 łyżek miodu
  • 2 jajka
  • ok. 30 dag płatków owsianych
  • garść suszonych moreli (posiekanych)
  • 2 - 3 łyżki suszonej żurawiny
  • ok. 10 dag posiekanych orzechów (u mnie 2/3 włoskich i 1/3 pistacji)




Zmielone przyprawy korzenne, sól, sodę i obie mąki wymieszaj dokładnie w misce.










Masło z cukrem i miodem utrzyj na gładką masę.
Do utartej masy dodawaj pojedynczo jajka i dalej ucieraj.








Dodawaj partiami mąkę i mieszaj na małych obrotach, aż całość będzie gładka.











Dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj łopatką.












Dodaj morele, żurawinę i orzechy i znowu dokładnie wymieszaj.












Wymieszane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 6 godzin, aż cała masa się zwiąże.












Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół).
Masę wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każą łyżkę masy lekko rozpłaszcz. Pamiętaj o odstępach - ciastka w trakcie pieczenia trochę się rozpłyną.








Piecz ok. 15 - 20 minut, aż lekko zbrązowieją. Wystudź na kratce kuchennej.














Ciastka w szczelnie zamkniętej puszce możesz przechowywać kilka dni.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz