poniedziałek, 10 marca 2014

Królik z Ischii



Królik, de facto, pochodził z Hiszpanii, ale przepis jest z Ischii, niewielkiej wyspy na morzu Tyrreńskim, mniej więcej na wysokości Neapolu. Również Neapolem smakuje. Aromat ziół i smak sosu jest żywcem wyjęty z południowych, włoskich klimatów. Podany z pieczoną na grillu polentą i białym winem - poezja!





Porcje: 6 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 3 314 351,3 138,2 176,3 9,0 38,5
Porcja: 552 58,6 23,0 29,4 1,5 6,4



Koszyk produktów:
  • Tuszka królika
  • ok. 75 dag pomidorów koktajlowych
  • 6 - 8 łyżek oliwy
  • 3 - 4 łyżki octu
  • po łyżce siekanych ziół - tymianku, majeranku, bazylii i rozmarynu
  • papryczka peperoni
  • ok. 10 dag startego parmezanu
  • szklanka białego wina
  • półtorej szklanki kaszki kukurydzianej


Tuszkę królika umyj, osusz i podziel na małe porcje, tylne skoki na 2 części, comber na 4, przednią część tuszki na 2. Z przednich łapek usuń części poniżej kolana. Wytnij cały tłuszcz, odetnij kark.
Odciętych części nie wyrzucaj - będą na rosół.





Zagotuj 4 - 5 szklanek wody. Wsyp sporą łyżeczkę soli.
Do wrzątku wsyp kaszkę kukurydzianą. Mieszaj intensywnie i gotuj ok. 2 minut.








Po tym czasie wsyp starty parmezan i mieszając gotuj jeszcze minutę.












Ugotowaną kaszkę rozłóż około centymetrową warstwą na pergaminie i pozostaw do ostudzenia.





Porcje mięsa zanurz w wodzie z dodatkiem octu na ok. 1 - 1,5 godziny.










W dużym rondlu rozgrzej oliwę i obsmaż osuszone z zalewy octowej kawałki mięsa na dużym ogniu.
Gdy się przyrumienią - wlej wino i gotuj, aż odparuje.










Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekane zioła i papryczkę peperoni i gotuj, już na małym ogniu, ok. 30 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni (funkcja - grill). Ostudzoną polentę pokrój na kawałki o boku ok. 5 cm, ułóż na kratce do pieczenia i grilluj ok. 7 - 10 minut z każdej strony.





Kiedy mięso będzie miękkie - zdejmij z ognia.









Podawaj placki grillowanej polenty i mięso podlane sosem z pieczenia i pomidorami. Możesz udekorować papryczką peperoni.
Białe wino będzie idealnym uzupełnieniem dania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz