Smaczny kurczak przyrządzony w nieco inny sposób. Duszony w sosie warzywno - pomidorowym smakuje wyśmienicie.
jako dodatek - cieciorka ze szpinakiem.
Obiad dla każdego!
Porcje: | 8 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 4 372 | 294,9 | 286,4 | 111,7 | 4,4 | 35,4 | |||
Porcja: | 547 | 36,9 | 35,8 | 14,0 | 0,6 | 4,4 | |||
Koszyk produktów:
- kurczak podzielony na 8 kawałków
- 1 kg pomidorów
- marchew
- łodyga selera naciowego
- cebula
- zioła: gałązka rozmarynu, gałązka szałwii i listek laurowy - związane nitką
- ząbek czosnku
- szklanka białego, wytrawnego wina
- ok. 10 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz - do smaku
Obsmaż partiami wszystkie kawałki na niewielkiej ilości oliwy.
Marchew i seler naciowy pokrój "w zapałkę", cebulę w piórka.
Na rozgrzaną patelnię (dużą, aby zmieściła się cała potrawa) wlej resztę oliwy i wrzuć pokrojone warzywa, cały ząbek czosnku i zioła.
Podsmaż na złoty kolor - nie przypal!
Dołóż do patelni obsmażone kawałki kurczaka, wlej wino i gotuj, aż odparuje.
Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki i wytnij szypułki oraz oczyść z pestek.
Dołóż do warzyw i mięsa.
Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby, gdyby sos był za gęsty - podlej odrobiną bulionu lub wody.
Dopraw do smaku i podawaj.
Wspaniale smakuje z podsmażoną cieciorką ze szpinakiem.
pyszny pomysł:) zapisuję:D
OdpowiedzUsuń