środa, 5 marca 2014

Pappardelle ragout bianco wg Okrasy



Tydzień włoski w Lidlu, to i włoskie przepisy Kuchni Lidla. Ponieważ to również ulubione klimaty Kuchni bez chemii, więc na talerz wędruje makaron wg Karola Okrasy. "Biała" wersja bolognese - bez pomidorów, za to z serem gorgonzola.
Danie dość kaloryczne, ale co tam, raz się żyje!





Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 4 248 131,2 280,3 285,4 13,2 25,5
Porcja: 1 416 43,7 93,4 95,1 4,4 8,5



Koszyczek produktów:
  • dwie marchewki
  • dwie gałązki selera naciowego
  • duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • pół kilograma mielonego mięsa (w oryginale jest wieprzowe, ale użyłem wołowego)
  • 7 - 8 łyżek oliwy (Włosi jej nie żałują!)
  • pół łyżeczki tymianku
  • niepełna szklanka białego wina
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • 3 filety anchois
  • 6 łyżek gęstej śmietany (wymieszałem pół na pół ricottę ze śmietaną 18%)
  • 10 dag gorgonzoli (może być np. Lazur)
  • 25 dag makaronu pappardelle
  • sól, pieprz do smaku

Mielone mięso posól i posyp pieprzem, wymieszaj i podsmaż na oliwie (3 - 4 łyżki) na rozgrzanej patelni. 
Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i roztarty w dłoniach tymianek. Smaż mieszając, aby mięso rozdzieliło na małe kawałeczki.
Podsmażone mięso przełóż do miski.




Na tej samej patelni rozgrzej resztę oliwy i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. 
Do zeszklonej cebuli dodaj drobno pokrojony seler naciowy i startą na grubej tarce marchewkę.
Wymieszaj i podduś trochę (ok. 5 minut).





Dodaj do warzyw podsmażone wcześniej mięso, wlej wino i gotuj na małym ogniu aż sos się zredukuje (ok. 15 - 20 minut w przypadku wołowiny).
Dodaj posiekane anchois.
Dopraw pieprzem.







Dodaj do sosu śmietanę i wymieszaj. Podlej odrobiną wody i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje. Zamieszaj od czasu do czasu.
Dodaj pokruszoną gorgonzolę.
Wymieszaj i dopraw do smaku.







Ugotuj "al dente" makaron i przełóż go do sosu, wymieszaj.
Dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, wymieszaj ponownie i nałóż na talerze.
Udekoruj bazylią.
Można skropić odrobiną oliwy.

1 komentarz: