Pieczony camembert już, co prawda, był, ale ten jest nieco inny i podany jako przystawka z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny.
Fajne zestawienie - smakuje doskonale. Taka konfitura nada się również do innych serów.
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 1 301 | 78,8 | 83,4 | 38,0 | 2,5 | 14,9 | |||
Porcja: | 434 | 26,3 | 27,8 | 12,7 | 0,8 | 5,0 | |||
- ser camembert - po jednym na osobę
- ząbek czosnku
- 3 pomidory suszone z zalewy
- szczypta tymianku
- kilka kropel oliwy
- łyżeczka tartej bułki
Konfitura:
- duża, czerwona cebula
- łyżka miodu
- łyżka suszonej żurawiny
- niepełna szklanka czerwonego wina (może być sok żurawinowy)
- pół kawałka kory cynamonowej (lub łyżeczka sproszkowanego cynamonu)
Posiekaną drobno cebulę zalej w rondelku winem i gotuj na małym ogniu.
Dodaj cynamon, miód i żurawiny.
Gotuj, często mieszając, ok. 25 - 30 minut, aż cebula będzie miękka, a całość będzie miała konsystencję dżemu.
Na odrobinie oliwy podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
Z serków odkrój cienko wierzch.
Na każdym serku połóż posiekane suszone pomidory, kilka plasterków podsmażonego czosnku i posyp tymiankiem.
Połóż z powrotem odcięty kawałek i dobrze dociśnij.
Serki owiń kawałkiem pergaminu i zepnij patyczkiem lub wykałaczką.
Rozłóż na blasze na papierze do pieczenia.
Wierzch serów skrop oliwą i posyp odrobiną tartej bułki.
Piecz serki w 160 stopniach ok. 5 - 8 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilę, bo gorące po zdjęciu pergaminu się rozpłyną tak jak moje :-)
Połóż na każdym serku łyżkę ciepłej konfitury i podawaj.
Można udekorować zieleniną.
wygląda bardzo smacznie lubię pieczonego camemberta:)
OdpowiedzUsuń