środa, 19 marca 2014

Pieczony camembert z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny



Pieczony camembert już, co prawda, był, ale ten jest nieco inny i podany jako przystawka z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny.
Fajne zestawienie - smakuje doskonale. Taka konfitura nada się również do innych serów.







Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 301 78,8 83,4 38,0 2,5 14,9
Porcja: 434 26,3 27,8 12,7 0,8 5,0



Koszyk produktów:
  • ser camembert - po jednym na osobę
  • ząbek czosnku
  • 3 pomidory suszone z zalewy
  • szczypta tymianku
  • kilka kropel oliwy
  • łyżeczka tartej bułki
Konfitura:
  • duża, czerwona cebula
  • łyżka miodu
  • łyżka suszonej żurawiny
  • niepełna szklanka czerwonego wina (może być sok żurawinowy)
  • pół kawałka kory cynamonowej (lub łyżeczka sproszkowanego cynamonu)


Posiekaną drobno cebulę zalej w rondelku winem i gotuj na małym ogniu.
Dodaj cynamon, miód i żurawiny.
Gotuj, często mieszając, ok. 25 - 30 minut, aż cebula będzie miękka, a całość będzie miała konsystencję dżemu.






Na odrobinie oliwy podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki.










Z serków odkrój cienko wierzch.
Na każdym serku połóż posiekane suszone pomidory, kilka plasterków podsmażonego czosnku i posyp tymiankiem.
Połóż z powrotem odcięty kawałek i dobrze dociśnij.





Serki owiń kawałkiem pergaminu i zepnij patyczkiem lub wykałaczką.
Rozłóż na blasze na papierze do pieczenia.
Wierzch serów skrop oliwą i posyp odrobiną tartej bułki.
Piecz serki w 160 stopniach ok. 5 - 8 minut.





Po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilę, bo gorące po zdjęciu pergaminu się rozpłyną tak jak moje :-)
Połóż na każdym serku łyżkę ciepłej konfitury i podawaj.
Można udekorować zieleniną.

1 komentarz: