niedziela, 23 marca 2014

Sałatka z grillowanych warzyw


Skoro grill już rozpalony, warto to wykorzystać. Bo nie tylko mięso z grilla dobrze smakuje. Położyłem na grillu warzywa i zrobiłem z nich sałatkę. Do karkówki pasuje idealnie.











Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 971 26,1 53,7 119,1 30,8 9,7
Porcja: 324 8,7 17,9 39,7 10,3 3,2



Koszyk produktów:
Pokrojone w grube plastry:
  • bakłażan
  • cukinia
  • bulwa kopru włoskiego
  • oczyszczona z nasion i przekrojona na połowy papryka
  • 2 główki czosnku w całości
  • 3 łyżki serka homogenizowanego
  • sól, pieprz, zioła - do smaku
  • oliwa do skropienia warzyw

Pokrojone warzywa posmaruj oliwą i upiecz na grillu. 
Z czosnku odetnij piętkę i upiecz go w całości.
Upieczone warzywa pokrój w grubą kotkę i przełóż do miski.








Upieczony czosnek wyciśnij z łupiny i rozgnieć dokładnie nożem.
Utrzyj z solą i pieprzem.









Utarty czosnek dokładnie wymieszaj z serkiem za pomocą widelca, dopraw do smaku - na ostro.
Wymieszaj z pokrojonymi warzywami.








 

Podawaj z potrawami z grilla.

1 komentarz: