piątek, 14 marca 2014

Warzywa z kiełbasą i makaronem



Warzywa i surowa kiełbasa duszone w pomidorach - bardzo dobry sos do makaronu! Smaczny i pożywny. A i witamin nie brak.



Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 637 66,3 142,6 34,2 8,6 20,1
Porcja: 546 22,1 47,5 11,4 2,9 6,7



Koszyk produktów:
  • 1 cukinia
  • pół strąka czerwonej papryki
  • jedna ostra papryczka
  • cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 - 4 surowe kiełbaski (może być biała)
  • pół pęczka natki
  • 4 - 5 łyżek oliwy
  • ok. 25 dag grubszego makaronu

Na gorącą patelnię wlej oliwę i podsmaż na niej dość mocno posiekaną cebulę (na lekko złoty kolor).










Dołóż do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, zgnieciony i posiekany czosnek.
Smaż ok. 5 - 7 minut, aż papryka nieco zmięknie.






Dodaj obraną z osłonek kiełbasę oraz posiekaną papryczkę peperoncino.
Smaż, mieszając, aż kiełbasa się rozpadnie na małe kawałki.










Dodaj pokrojoną w grubą kostkę cukinię. 
Smaż, aż cukinia nieco zmięknie.










Wlej pomidory wraz z zalewą i duś na małym ogniu aż pomidory się rozgotują i cały sos zgęstnieje.









Makaron ugotuj "al dente" w osolonej wodzie, odcedź i dodaj do sosu.
Dokładnie wymieszaj. 
Gdyby sos był za gęsty - możesz dolać odrobinę wody spod makaronu.
Podawaj natychmiast, udekorowane posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz: