niedziela, 23 marca 2014

Ziołowa karkówka z grilla


Niniejszym sezon grillowy uważam za otwarty!
Pogoda jak w maju - więc majówka. Na początek prosta, najpopularniejsza karkówka. W zalewie ziołowej, podana z sałatką z grillowanych warzyw sosem z pieczonego czosnku.









Porcje: 5 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 3 253 162,0 273,9 4,7 0,5 19,9
Porcja: 651 32,4 54,8 0,9 0,1 4,0



Koszyk produktów:
  • Kawałek niezbyt tłustej karkówki (ok. 1 kg)
  • pół szklanki oliwy lub oleju
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • zioła (po pół łyżeczki): majeranek, tymianek, cząber
  • 2 rozgniecione i roztarte z solą ząbki czosnku
  • pieprz

Mięso umyj, osusz i pokrój dość grube plastry. Rozbij je lekko pięścią i ponacinaj niezbyt głęboko na obwodzie.










Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej mięso tak, aby wszystkie steki były dokładnie zalane.
Zamknij naczynie i odstaw na minimum 2 - 3 godziny do lodówki.







Piecz na rozgrzanym grillu, aż będą odpowiednio do twojego gustu wypieczone. Obróć tylko raz, w razie potrzeby posmaruj marynatą.









Podawaj np. z sałatką i bagietką.
Idealnie pasuje czerwone wino lub piwo.

1 komentarz: